Härmälän Pelimannit rippikouluiässä

Härmälän pelimannien äidistä ei ole tietoa mutta isänä voidaan pitää Härmälässä asuvaa Jorma Pistokoskea.

Syntyminen. Yhtyeen syntysanat lausuttiin 8.12.1992 klo 18.00 Jorma Pistokosken kokoonkutsumassa perustamiskokouksessa, joka pidettiin Kuuselan palvelutalon tiloissa. Koolla olivat Pistokosken lisäksi Timo Aho, Pekka Auvinen, Tauno Kopsa, Oiva Laaksonen, Ahti Miettinen ja Yrjö Nuutila. Yhtä lukuunottamatta kaikki muut olivat Härmälän lähialueelta.

Perustamistilaisuudessa jo jammailtiin. Vasemmalta Pekka Auvinen, Timo Aho ja Ahti Miettinen.

Ristiäiset pidettiin samalla kertaa kun koolla oltiin. Nimeksi päätettiin Etelä-Tampereen Pelimannit, koska kokoonkutsu oli julkaistu Etelä-Tampereen Sanomissa.

Vaippaikäisenä soittajien määrä kasvoi toiselle kymmenelle, joskus yli viidentoista. Musiikillisina johtajina toimivat alkuaikoina muusikot Ahti Miettinen, Niilo Koivisto, Osmo Siippanen, Pauli Viitanen ja Mauri Lehtinen. Myös nimi uudistettiin Härmälän Pelimanneiksi.

Kokoonpano oli suurimmillaan vuoden 1995 tuntumassa.

Parin vuoden ikäisenä saimme riveihimme laulusolistiksi Onerva Niemisen Kangasalta, toisena laulusolistina toimi hanuristi Martti Yli-Pukka. Saimme myös Härmälä-Seuralta lahjoituksena viininpunaiset esiintymisliivit ja nuottitelineisiin samanväriset kankaiset banderollit. Molemmissa on Härmälän Pelimannien musta-keltainen tunnus.

Esikouluikäisenä joukkomme musiikilliseksi johtajaksi saimme muusikko Pekka Kallosen, joka johti meitä viitisen vuotta. Myös viulupelimanni Väinö Selin oli riveissämme pari vuotta. Hän keräsi katusoitoillaan tuhansia markkoja lahjoituksiin stipendeinä konservatorion soitto-oppilaille ja sai itsekin tunnustukseksi toiminnastaan stipendin Härmälä-Seuralta. Väinö Selin ilmoitti, ettei stipendi jää hänelle vaan sen saa joku pikkupelimanni ja mielellään vielä härmäläläinen.

Kouluikäisenä uskallettiin jo lähteä pidemmällekin keikalle, olimme soitelleet Pirkanmaan rajojen sisällä. Teimme soittoretken Viron Pärnuun jossa esiinnyimme hyvällä menestyksellä Akkordionfestivaaleilla yhdessä Valkeakosken Eläkeläisten Pelimannien kanssa. Virolaiset tulivat vuorostaan meille vieraiksi ja esiinnyimme yhdessä ja erikseen Vanhan kirjastotalon puistossa, Sata-Häme Soi juhlilla Ikaalisissa ja Kihniössä Puumilan taitotalossa, jossa liput loppuivat kesken. Kotimaassa pisin keikkamatka tehtiin Kaustisille, jossa soitimme konsertin. Meille oli tullut lisää ”pitkän linjan” soittajia. Pentti Alanko saatiin rumpaliksi, Niilo Ilkka bassoon ja hanureihin Antti Lammela ja Matti Arajärvi. Näihin aikoihin Härmälän Pelimannit muutettiin rekisteröidyksi yhdistykseksi. Jorma Pistokoski lopetti puheenjohtajana ja Timo Aho valittiin hänen tilalleen.

Sata-Häme Soi avajaissoitto vuonna 2000.

Kymmenvuotiaana ollessamme soiton johtajamme Pekka Kallonen kuoli pitkään sairastettuaan. Hänen hautajaisissaan Kurussa Kurun kanttori Pentti Tynkkynen soitti kappaletta ”Pelimannin jäähyväiset” arkkua kappelista kannettaessa. Pekan jälkeen Niilo Ilkka johti soittoa kunnes saimme muusikko Lasse Peuramäen johtamaan meitä.

Sata-Häme Soi ulkoilmalavalta vuonna 2002.

Murkkuiässä liittyi joukkoomme toiseksi puhaltajaksi Vesa Kauppinen, joka soittaa klarinettia, alttosaksofonia, sopraanosaksofonia ja huilua. Hän tekee sovituksia yhtyeemme puhaltimille jolloin saadaan enemmän väriä soittoomme.

Ikaalisten Kylpylästä vuonna 2005.

Rippikouluikäisenä yhtyeessämme puhaltimia soittavat Vesa Kauppinen klarinetti, saksofonit ja huilu sekä Timo Aho trumpetti. Kielisoittimia soittelevat Niilo Ilkka bassollaan ja Heikki Keskinen jolla soittimina ovat mandoliini, kitara ja basso sekä kitaraa soittava Rauno Kouhia. Haitaristeina ovat Lasse Peuramäki, joka myös johtaa yhtyettä ja Matti Arajärvi, Eero Niemi, Antti Lammela sekä Martti Yli-Pukka. Rumpuja soittaa laulun ohella Kalevi Lehtiö ja toisena laulusolistina on Onerva Nieminen. Perustajajäsenistä on mukana Timo Aho, joka toimii myös yhtyeen puheenjohtajana.

Laukontorin soitto vuonna 2006.

Olemme useana vuonna ottaneet osaa Hämeen Kevätsoittoihin ja Sata-Häme Soi tilaisuuksiin. Härmälä-Seuran tilaisuuksissa olemme esiintyneet koko ajan ja kaupungin kulttuuri- ja sosiaalitoimen tilaisuuksissa olemme tuttuja monen vuoden ajalta.

Vuosittain on noin 40 harjoitusta ja kolmisenkymmentä esiintymistä. Aikaisempia soittajiamme ovat olleet hanuristit Simo Kaunisto, Pertti Viitaniemi, Heikki Mäkinen, Eero Penttilä, Taavi Mäkipää, Oiva Laaksonen, Tapio Leponiemi, Kimmo Lindell, Jouko Köppä sekä kitaristi Ossi Männistö, kitaristi/laulaja Osmo Siippanen ja viulisti Reino Toiminen. Myös vuoden 2005 sahansoiton Suomen mestari Tiina Hirvelä on soitellut riveissämme. Vierailijoina ovat soitelleet saksofonistit Erkki Mäkinen ja Asko Kopra. Hanuristeina ovat vierailleet Kalevi Raunioniemi ja Lasse Laine sekä rumpalina Eero Mäkinen.

Härmälän Pelimannien mottona on ”Ei soitto soittamalla lopu”.

Osa soittajista Haiharassa 2006.
Härmälä-Seuran vuosikokoukset avataan Härmälän Pelimannien reippailla sävelillä. Kuva Aimo Erola
Jokavuotisen Härmäläpäivän kotiseututunnelman luovat Härmälän Pelimannit.. Kuva Aimo Erola

Teksti Timo Aho