Kevätretki Pärrinkoskelle 28.5. 2009

Härmälä-Seuran perinteinen kevätkävelyretki suuntautui 28.5. 2009 Pärrinkosken maisemiin. Porukka kokoontui Kaskirannan pihassa ja kevyestä sateen uhasta huolimatta paikalle saapui viitisenkymmentä osallistujaa. Sää suosi retkeilijöiltä ja sateelta vältyttiin. Esko Kaskiranta kertoili elävästi alueen kiinnostavasta historiasta. Värmälän veljekset perustivat paikalle Pärrinkosken myllyn 1800-luvun lopulla. He asuivat alkuun maakuopassa, jonne he myös kuolivat häkämyrkytykseen. Pärri osti rakenteilla olevan talon ja myllyn, jonka jälkeen paikan nimeksi vakiintui Myllypirtti. Paikalla nykyisin oleva talo, jossa Esko Kaskiranta asui aina viime vuoden 2008 loppupuolelle asti ei ole alkuperäinen, mutta on samalla paikalla kuin alkuperäinen talo. Kaskiranta kertoi retkellä alueen historiasta aina viime vuosiin asti.

Lisäksi paikalla oli Unto Söderholm, joka kertoi alueen monipuolisesta kasvistosta ja eläinlajistosta. Yleisen esittelyn jälkeen oli vuorossa yleisön kysymykset ja pieni kävelykierros Pärrinkosken ainutlaatuisen kauniissa luonnossa. Ohessa kuvia ja tunnelmia retkeltä.

Tilaisuuden avasi Härmälä-Seuran uusi puheenjohtaja Hellä Asumaniemi.
Viitisenkymmentä osallistujaa kuunteli retken puhujia. Oikealla talo, jossa Kaskiranta aiemmin asui. Nyt talo on osa katoavaa kotiseutua ja tulee todennäköisesti häviämään alueelta jossain vaiheessa.
Ensimmäisenä alueen historiasta kertoi Esko Kaskiranta. Paikan entinen asukas.
Toisena ääneen pääsi Unto Söderholm, joka selvitti retkeilijöille alueen kasvillisuuden ja eläimistön erityispiirteitä. Osallistujat kuuntelivat tarkkaan.
Pärrinkosken putouskorkeus Pyhäjärveen on kokonaisuudessaan 19 metriä eli metrin suurempi kuin Tammerkoskessa. Alueella on lehtoalueelle tyypillinen kasvisto.
Jotkin alueen puut ovat yli 100 vuotta vanhoja. Kuvassa yksi puuvanhus.

Retkestä raportoi Veli-Pekka Eloranta