Vähäjärvi – Härmälän helmi

Kuten jo nimikin ilmaisee, on Vähäjärvi, lampare tai miksi kukin haluaa sitä nimittää, aika vaatimattomana Pirkkahallin kupeessa. Järvestä on entisaikojen kalamiehet nostaneet mukavaa veden viljaa pyydyksillään. Nykyään Vähäjärvessä on ainoastaan Karppeja ja Ruutanoita.

Pitkospuut vievät Vähäjärven rantaan.

Härmälän tunnettu kalastuksen erikoismies Jussi Skogberg istutti järveen ko. kaloja Tampereen kaupungin puisto-osaston toimeksiannosta. Nämä kalat syövät rehevöitynyttä pintakasvillisuutta järvestä. Vuoden 2002 kesänä järven ulkonäkö oli jo tyydyttävä.

Vähäjärven lintukanta on erittäin runsas. Siellä pesii useta satoja naurulokkeja, useita vesilintulajeja. Mm. pikkutikka viihtyy rantalepikkojen kelopuissa. Satakielen lauluakin ovat eräät järven lähistöllä asuvat lintuharrastajat nauhoittaneet.

Pitkospuut kiertävät järven pohjoisrantoja sekä osittain etelänpuoleista rantaa. Tampereen kaupungin puisto-osaston suunnitelmissa on lintutornin rakentaminen järven itäosaan. Sieltä lintuharrastajat ja muutkin linnuista kiinnostuneet voivat tehokkaasti seurata esimerkiksi naurulokkien pesimispuuhia keväisenä päivänä. Lintujen konsertti on kuulemisen arvoinen tapahtuma aamutuimaan. Sitä oli menneenä kesänä toteamassa TV-Tampere ja Tampereen Radion toimittajaryhmätkin.

Puisto-osaston suunnitelmissa on myös lisätä järven ympäristöön eräitä mielenkiintoisia puulajeja.

Tervetuloa tutustumaan todella kiinnostavaan ja linturikkaaseen Vähäjärveen!

Kirjoittaja Jorma Pistokoski